Wednesday 5 November 2014

Resepi Jeruk Mangga Asam Boi Mudah

Teks: Norul Badri Daud
Gambar : Foto Dari WhatsApp


Assalamualaikum w.b.t


ini lah rupa jeruk mangga asam boi yang dah siap untuk dimakan


Hari ni dah Rabu 5hb November 2014. Cuaca tengahari ni redup dan nyaman. Hari ni tak keluar makan tengahari, kononnya nak berdiet. Hehe.

Em, entri hari ni nak cerita tentang jeruk mangga asam boi yang kini menjadi trending/viral di media sosial. Hari minggu yang lepas pulang ke rumah ibu mertua. Rupa-rupanya, ibu mertua (saya bahasakan mak) dah siap buat jeruk tu, untuk bekalan adik ipar yang akan berangkat pulang ke Terengganu.

Langkah kanan la saya. Baru je berangan-angan nak buat rupanya dah ada dalam peti sejuk siap tunggu untuk dimakan saja. Cara membuat jeruk mangga asam boi ni bukanlah susah sangat pun. 

Amat mudah, ringkas dan senang sekali. Saya kongsikan cara dan bahan-bahan yang digunakan oleh mak mertua saya ye.

Bahan-bahannya:
- Mangga muda
- Gula (lebihkan)
- Garam
- Asam boi
- Cili padi potong ( kalau nak pedas boleh lebihkan)

Cara-caranya:
- Kupas & potong buah mangga, cuci dan tos hingga air kering.
- Gaul buah mangga tadi bersama semua bahan.
- Simpan dalam peti sejuk dalam masa 4-5jam.
- Siap untuk dimakan.

Nyumm.nyumm. Mudah dan senang kan.
**************************

No comments:

Post a Comment