Jom layan resepi dan cara masak kat bawah. Mudah dan sedap.
Masak Lemak Udang Mama
Oleh: Norul Badri Daud
Inilah hasilnya
Bahan bahan:
10-15 ekor udang
1 batang serai - ketuk
1 cawan santan pekat atau (1 kotak)
1 keping asam keping
Garam
Serbuk perasa
Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
7 tangkai cili padi
2 inci kunyit hidup
Cara cara:
1) Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, kunyit sehingga lumat.
2) Masak
bahan tumbuk dengan santan dan serai dengan api perlahan sehingga
mendidih sambil terus menerus dikacau supaya santan tak berketul dan tak pecah minyak.
3) Bila dah mendidih masukkan udang. Kemudian masukkan asam keping. Jika ada sayur boleh masuk sekali. Saya letak kacang panjang. Letak garam dan serbuk perasa jika suka.
4) Bila udang masak, bolehlah tutup api dan sedia dihidangkan.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment